نوع مقاله : مقاله پژوهشی- فارسی
نویسندگان
گروه مدیریت صنعتی، دانشکدۀ مدیریت - دانشگاه تهران – تهران - ایران
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
This paper simulates the energy system of Iran, including supply and demand sectors, using system dynamics methodology. Key variables in this system are identified according to expert’s viewpoints, and their relationship is depicted through “cause and effect” and “stock and flow” diagrams. The formulated system is run from 2006 to 2021 using the VENSIM software, and six different scenarios are evaluated regarding the government’s income, considering lifting of subsidies. Results show that executing “Subsidy Reform Plan of Iran” during 8 years instead of 4 years alongside decreasing 20% of energy allocated to the residential/commercial sectors and allocation of this percent to the power plants and industry sectors equally, is the best scenario.
کلیدواژهها [English]
انتخاب سناریوی برتر برای افزایش درآمد ارزی دولت در سیستم انرژی: کاربردی از رویکرد پویایی سیستم
عالیه کاظمی1، مهناز حسینزاده2*
1- استادیار گروه مدیریت صنعتی، دانشکدۀ مدیریت - دانشگاه تهران – تهران - ایران
2- استادیار گروه مدیریت صنعتی، دانشکدۀ مدیریت - دانشگاه تهران – تهران - ایران
چکیده
در این پژوهش با استفاده از رویکرد پویایی سیستمها به شبیهسازی سیستم انرژی کشور شامل بخشهای عرضه و تقاضا پرداخته شده است. بدینمنظور با استفاده از نظر خبرگان این حوزه، متغیرهای کلیدی سیستم انرژی کشور شناسایی و روابط علی و ریاضی میان این متغیرها در قالب دو نمودار علت و معلولی و نمودار جریان در رویکرد پویایی سیستمها ترسیم شدهاند. سپس این سیستم در نرمافزار VENSIMطی سالهای 1385 تا 1400 شبیهسازی شد و با هدف افزایش درآمد دولت، 6 سناریوی مختلف تخصیص منابع عرضه به بخشهای مختلف مصرف، با درنظرگرفتن طرح هدفمندسازی یارانهها بررسی شدهاند. نتایج نشان داد اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها طی 8 سال به جای 4 سال و کاهش سهم مصرف بخش خانگی تجاری بهمیزان 20% و تخصیص مساوی سهم آزادشده بین بخشهای صنعت و نیروگاه، نتایج بهتری نسبت به سایر سناریوها در بر خواهد داشت.
واژههای کلیدی: تخصیص منابع انرژی، درآمد دولت، رویکرد پویایی سیستم، هدفمندسازی یارانهها.
1- مقدمه
کشور ما سرزمین انرژی و درعینحال سرزمین اتلاف انرژی است. تقاضای فراوردههای نفتی و گاز در کشور در سالهای اخیر افزایش زیادی داشته و روند روبهرشد مصرف سالانه در حال افزایش است. تصمیمگیری درست و بهینه برای تخصیص نفت و گاز به بخشهای مختلف مصرف میتواند منافع اقتصادی زیادی را برای کشور به همراه داشته باشد (ترازنامه انرژی، 1389). انرژی از عواملی است که در اکثر فعالیتهای اقتصادی استفاده میشود. امنیت ملی اکثر کشورهای جهان نیز در گرو دسترسی مطمئن به انرژی است. ازاینرو ایجاد بهرهوری در تولید و مصرف حامل های انرژی از نظر اهداف مختلف سیاسی، اقتصادی، زیست-محیطی و غیره از اهمیت بسیاری برخوردار است (ترازنامه انرژی، 1389).
درحالحاضر تصمیمهای مدیریتی مربوط به تخصیص نفت و گاز کشور به بخشهای مختلف مصرف، اغلب بهصورت توصیفی گرفته میشود و اغلب، اثرات پویای این تصمیمها در بلندمدت و همینطور آثار اقتصادی آنها نادیده گرفته میشوند. بنابراین بررسی سیاستهای مختلف تخصیص انرژی به بخشهای مختلف و شبیهسازی و برآورد اثرات این سیاستها با استفاده از یک روششناسی و یک ابزار مناسب با درنظرگرفتن اهداف اقتصادی ضروری به نظر میرسد (کاظمی، 1389). بدینمنظور در این پژوهش رویکرد پویایی سیستم با توجه به قابلیت آن در تجزیه و تحلیل تصمیمات مدیریتی و سنجش بهرهوری این تصمیمات با توجه به اثرات بلندمدت آنها در رفتار کل متغیرهای سیستم، استفاده خواهد شد.
پویایی سیستم، رویکردی برای فهم رفتار پیچیده طی زمان است. این رویکرد با استفاده از حلقههای بازخور و تأخیرهای زمانی که رفتار کل سیستم را تحتِتأثیر قرار میدهند، یادگیری و سیاستگذاری برای بهبود را به ارمغان میآورد. مدلسازی رفتار سیستم در قالب حلقههای عِلیمعلولی و شبیهسازی کامپیوتری انجام گرفته در این رویکرد، بستر مناسبی را برای جولان در سیستمهای پیچیدهای مانند سیستم انرژی فراهم میآورد (استرمن1، 2000).
تاکنون محققان بسیاری با استفاده از این رویکرد به شبیهسازی و سیاستگذاری در سیستم انرژی در داخل و خارج از کشور پرداختهاند. توران2 و همکاران (2001)، با استفاده از رویکرد پویایی سیستم به مدلسازی سیستم انرژی ترکیه پرداختند تا جریان عرضه و تقاضای انرژی در این کشور را تا سال 2050 شبیهسازی کنند. چی3 و همکاران (2010) در پروژهای بهارائه از پویاییهای صنعت گاز در بریتانیا با استفاده از رویکرد پویایی سیستم مدلی ارائه کردند. آنها همچنین تأثیر سناریوهای مختلف را بر متغیرهایی از قبیل نرخ اکتشاف، قیمت عمدهفروشی و نرخ مصرف تا افق 2030 شبیهسازی و تحلیل کردند. تائو4 (2010) از روش سنتی تجزیه عاملی و رویکرد پویایی سیستمها بهصورت ترکیبی استفاده کرد تا الگوی مصرف سرانة نفت در چین در سالهای آینده را پیشبینی کند. ونپی5 و همکاران (2011) با استفاده از رویکرد پویایی سیستم به شبیهسازی سیستم حفاظت از انرژی ایالت ژجیانگ در چین پرداختند و سناریوهای مختلفی را برای حفاظت از انرژی این ایالت (که دارای سطح مصرف بسیار زیاد انرژی و منابع بسیار اندک است و بهمیزان زیادی به واردات وابسته است) بررسی کردند. شی و تسنگ6 (2014) با بهرهگیری از رویکرد پویایی سیستم به برآورد میزان صرفهجویی در مصرف انرژی در نتیجه اعمال دو سناریوی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و بهبود کارایی انرژی پرداختند. لوپز7 و همکاران (2014) نیز به مدلسازی میزان انتشار دیاکسیدکربن در اکوادور با استفاده از رویکرد پویایی سیستم پرداختهاند. یک مدل پویایی سیستم نیز برای ارزیابی گزینههای مختلف در صنعت برق و الکترونیک ترکیه را سیسل و حکیماوغلو8 (2013) توسعه دادند. لی9 و همکاران (2012) نیز با استفاده از رویکرد پویایی سیستم میزان انتشار دیاکسیدکربن در شمال کشور چین را شبیهسازی کردند. اصلانی10 و همکاران (2014) نیز به توسعة یک مدل پویایی سیستم برای ارزیابی تأثیر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر بر استقلال و امنیت منابع عرضة انرژی در فنلاند پرداختهاند.
در ایران نیز کیانی و پورفخرانی11 (2010) یک مدل پویایی سیستم از سیستم انرژی (نفت و گاز) را در ایران ارائه دادند و بازخورهای بین عرضه و تقاضا و درآمد نفت و همچنین اثرات آنها را بر بخشهای مختلف اقتصادی تحلیل کردند. در این مدل، صادرات و تزریق گاز به مخازن نفتی نیز درخور توجه قرار گرفته است و برای مصرف گاز اولویتهای زیر در نظر گرفته شده است: 1- مصرف داخلی؛ 2- تزریق به مخازن نفتی برای افزایش تولید و 3- صادرات گاز و LNG. شاهحسینی (1388) با استفاده از رویکرد پویایی سیستمها به مدلسازی پورتفولیوی گاز کشور پرداخته است و سناریوهای زیر را بررسی و تحلیل کرد: 1. حذف ناگهانی یارانههای گاز؛ 2. حذف تدریجی یارانههای گاز؛ 3. حذف ناگهانی یارانههای برق؛ 4. حذف تدریجی یارانههای برق؛ 5. دوبرابرکردن ضریب صادرات؛ 6. دوبرابرکردن سهم گاز تزریقی؛ 7. سناریوی ترکیبی شامل: حذف تدریجی یارانههای گاز و برق و افزایش ضریب صادرات گاز و افزایش تزریق به مخازن نفتی.
سناریوی ترکیبی به عنوان سناریوی برتر شناخته شده است. صادقی (1386) با استفاده از رویکرد پویایی سیستمها به بررسی بازار عرضه انرژی الکتریکی کشور پرداخته است. قادری (1371) به شبیهسازی مصرف انرژی الکتریکی متأثر از پارامترهای اجتماعی و اقتصادی کشور پرداخته است. انصاری و سیفی (2013) ارائه یک مدل پویایی سیستم برای برآورد مصرف انرژی و میزان انتشار دیاکسیدکربن در صنایع سیمان ایران بر اساس سناریوهای مختلف تولید و صادرات و با درنظرگرفتن طرح هدفمندسازی یارانهها ارائه دادند.
در این پژوهش با استفاده از رویکرد پویایی سیستمها، به شبیهسازی سیستم انرژی کشور شامل تمامی بخشهای عرضه یعنی نفت، گاز و برق و تقاضا شامل بخشهای خانگی-تجاری، صنعت، حملونقل، کشاورزی، نیروگاهها، صادرات و تزریق به مخازن نفتی پرداخته شده است. بدینمنظور ابتدا با استفاده از نظر خبرگان وزارت نفت، متغیرهای کلیدی در حوزة انرژی کشور شناسایی و روابط عِلّی و ریاضی میان این متغیرها در قالب دو نمودار علت و معلولی و نمودار جریان در رویکرد پویایی سیستمها شناسایی میشوند. سپس این سیستم شبیهسازیشده، در نرمافزار VENSIM اجرا و اعتبار مدل، آزمون میشود. در ادامه، سناریوهای مختلف در حوزۀ تخصیص انرژی در مدل اعمال و اثرات آنها بر هزینه و درآمد دولت در این سیستم در بلندمدت شبیهسازی و بهترین سناریو انتخاب میشود.
2- روش تحقیق
رویکرد اصلی استفادهشده در این پژوهش، روش پویایی سیستمهاست. حل مسئله توسط مدل پویایی سیستم در 5 مرحله زیر انجام میشود:
1- شناسایی و تعریف مسئله؛
2- ساختن مدل مفهومی (نمودارهای حلقۀ عِلّی)؛
3- ساختن مدل ریاضی (ترسیم نمودار حالت-جریان)؛
4- شبیهسازی و اعتبارسنجی مدل؛
5- تعریف سناریوهای مختلف، انتخاب و پیادهسازی راهحل مناسب (استرمن، 2000).
در این پژوهش، بهمنظور برآورد روابط ریاضی میان متغیرهای مختلف در نمودار جریان، از روشهای زیر استفاده شده است:
1- روشهای رگرسیون؛
2- استفاده از نظر خبرگان در شرایطی که اطلاعات و آمار رسمی دربارۀ متغیری وجود ندارد؛
3- استفاده از روابط معتبر موجود در پیشینه در ارتباط با متغیرهای کلان سیستم انرژی در کشور.
مدلسازی مسئله در قالب یک مدل پویا
گام نخست که همان گام تعریف مسئله است، در بخش قبل تشریح شد.
3-1- نمودار علت و معلولی
نمودار علت و معلولی مسئله مطابق با شکل (1) است.
شکل (1) نمودار علت و معلولی برای سیستم انرژی کشور
در ادامه برخی از مهمترین حلقههای مدل را تشریح خواهیم کرد. نکتۀ مهم در این تحلیل این است که هر حلقه درنهایت با توجه به هدف نهایی این سیستم یعنی افزایش درآمد دولت بررسی میشود.
حلقه 1: با افزایش تولید گاز، مصرف گاز در بخشهای مختلف مصرف افزایش یافته و بنابراین درآمد دولت بهدلیل یارانه تخصیصی به گاز مصرفی در بخشهای مختلف کاهش مییابد. کاهش درآمد دولت، GDP را کاهش میدهد و بنابراین تقاضای مصرف در بخشهایی که مقدار مصرفشان به GDP وابسته است کاهش مییابد. کاهش تقاضای مصرف، تولید گاز را کاهش میدهد. بنابراین این حلقه یک حلقۀ منفی است.
حلقه 2: با افزایش صادرات گاز، درآمد دولت افزایش و بنابراین GDP افزایش مییابد. با افزایش GDP نیز مقدار تولید افزایش و بنابراین صادرات افزایش مییابد؛ بنابراین این حلقه، یک حلقۀ مثبت است.
حلقه 3: با افزایش صادرات گاز، مقدار تزریق گاز به چاههای نفت کاهش مییابد. کاهش تزریق میزان تولید نفت خام را کاهش میدهد و کاهش تولید نفت خام مقدار صادرات نفت خام را کاهش میدهد؛ درنتیجه درآمد دولت کاهش مییابد. با کاهش درآمد نفتی، مقدار GDP کاهش و درنتیجه، تولید گاز و مقدار صادرات کاهش مییابد؛ پس این حلقه نیز یک حلقۀ منفی است.
حلقه 4: با افزایش تزریق گاز به چاههای نفت، مقدار تولید نفت خام افزایش و درنتیجه تولید فراوردههای نفتی افزایش مییابد. با افزایش تولید فراورده، صادرات فراورده افزایش و درنتیجه مقدار درآمد دولت بیشتر میشود. با افزایش مقدار درآمد دولت، مقدار GDP و درنتیجه مقدار تولید گاز و مقدار تزریق افزایش مییابد؛ بنابراین این حلقه یک حلقۀ مثبت است. از طرفی درآمد دولت مقدار تولید نفت خام را نیز افزایش میدهد که این افزایش مجدداً در چرخۀ ذکرشده وارد میشود و یک حلقۀ مثبت را ایجاد میکند.
حلقۀ 5: با افزایش مقدار تخصیصدادهشدۀ نفت و گاز به نیروگاهها، مقدار تولید برق افزایش و درنتیجه صادرات برق افزایش مییابد. با افزایش صادرات برق نیز، درآمد دولت افزایش و بنابراین GDP و تولید نفت وگاز افزایش مییابند؛ این افزایش به نوبۀ خود مقدار نفت و گاز تخصیصیافته به نیروگاهها را افزایش میدهد. درنتیجه این حلقه نیز یک حلقۀ مثبت است.
حلقۀ 6: با کاهش یارانههای انرژی، مقدار مصرف انرژی در بخشهای مختلف مصرف کاهش و بنابراین درآمد دولت افزایش مییابد. با افزایش درآمد دولت نیز، GDP افزایش و درنتیجه مقدار مصرف افزایش مییابد. بنابراین این حلقه یک حلقۀ منفی است.
حلقۀ 7: با کاهش یارانه انرژی مقدار مصرف در بخشهای مختلف کاهش و درنتیجه مقدار صادرات و تزریق افزایش مییابند، با توجه به حلقههای پیشین، درآمد دولت افزایش و با افزایش درآمد دولت تولید و درنتیجه صادرات و تزریق افزایش مییابند. بنابراین این حلقه، یک حلقۀ مثبت است.
حلقۀ 8: با کاهش یارانۀ انرژی، مقدار تورم در کشور افزایش و درنتیجه درآمد دولت کاهش مییابد. با کاهش درآمد دولت مقدار تولید و صادرات کاهش مییابد و درنتیجه تورم افزایش بیشتری پیدا میکند.
شکل(2) نمودار جریان سیستم انرژی
3-2- نمودار جریان
پس از رسم نمودار علت و معلولی و شناسایی متغیرها و حلقههای مثبت و منفی مدل، مرحلۀ بعدی شناسایی متغیرهای حالت، جریان، کمکی و ثابت و رسم نمودار جریان است.
متغیرهای حالت در این مدل عبارتاند از: منابع گاز طبیعی ، منابع نفت، گاز تولیدشده، نفت تولیدشده، فراوردههای نفتی تولیدشده و درآمد ارزی دولت.
متغیرهای جریان در مدل عبارتاند از: نرخ اکتشاف ذخایر گازی، نرخ اکتشاف ذخایر نفتی، نرخ تولید گاز، نرخ تولید نفت خام، نرخ تولید فراوردههای نفتی، نرخ تولید برق، نرخ مصرف گاز طبیعی، نرخ مصرف فراوردههای نفتی، نرخ مصرف برق، نرخ صادرات گاز طبیعی، نرخ صادرات نفت خام، نرخ صادرات فراوردههای نفتی، نرخ صادرات برق، نرخ تزریق گاز به چاههای نفت و نرخ تبدیل نفت خام به فراوردههای نفتی.
متغیرهای کمکی مهم در این مدل عبارتاند از: میزان سرمایهگذاری در بخش ساختمان، تعداد خانوار، تعداد خودرو، تعدا صنایع با بیش از 50 نفر کارمند، ارزش افزوده بخش صنعت، ارزش افزودۀبخش کشاورزی، تولید ناخالص داخلی (GDP)، تورم، قیمت جهانی نفت خام، گاز طبیعی، برق و فراوردههای نفتی، یارانۀ تخصیص یافته به گاز طبیعی، برق و فراوردههای نفتی و جمعیت.
نمودار جریان سیستم انرژی مطابق با شکل (2)است.
روابط ریاضی میان متغیرهای مدل در بخش ضمیمه ارائه شده است.
3-3- شبیهسازی و بررسی اعتبار مدل
در سناریوی مبنا مقدار منابع عرضۀ نخست به بخش خانگی-تجاری، براساس تقاضای این بخش که مقدار آن در مدل تا افق 1400 پیشبینی شده است، بهطور کامل تخصیص داده میشود. سپس از مازاد آن تقاضای سایر بخشها (که مقدار آنها نیز تا افق 1400 پیشبینی شده است) تأمین میشود و از منابع باقیمانده دربارۀ صادرات یا تزریق تصمیمگیری میشود.
با اجرای مدل، وضعیت متغیر اصلی که نشاندهندۀ هدف مدل است (یعنی درآمد ارزی دولت در افق شبیهسازی) به صورت شکل (3) خواهد بود:
شکل (3) میزان درآمد دولت از منابع انرژی تا افق 1400تحت سناریوی اول (ادامهروند موجود)
با ادامۀ روند کنونی در تخصیص منابع عرضه به بخشهای مختلف مصرف و با توجه به طرح هدفمندسازی یارانهها و تغییرات قیمت جهانی ارز و محاسبۀ آن براساس قیمت سال 2008 و بدون توجه به قیمت فعلی دلار و تغییرات آن و، درآمد دولت تا سال ششم افق شبیهسازی افزایش و پس از اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها، این درآمد به جای افزایش بهطریقی که انتظار میرود، کاهش خواهد یافت. این سیر نزولی تا انتهای افق شبیهسازی یعنی سال 1400 ادامه خواهد یافت، تا بدانجا که به حدود 170 میلیارد ریال خواهد رسید. با توجه به متغیرهای موجود در مدل، علت را میتوان به افزایش تورم نسبت داد که حلقۀ مثبت آن با قدرت بیشتری از حلقۀ افزایش درآمد دولت (ناشی از قطع یارانهها و درنتیجه افزایش GDP)، عمل میکند.
یکیازشیوههایرایجبررسیاعتبارمدل،مقایسۀنتایجحاصلازمدلبادادههایواقعیاست. سال 1389 آخرینسالیاستکهدادههایآندرترازنامهانرژیدردسترساست،بههمیندلیلافقمدلمربوطهبهجایاینسالسال 1385 درنظرگرفتهشدهاستتابتواننتایجشبیهسازیمربوطبهسالهای 1385 تا 1389 رابادادههایواقعیموجودمقایسهکردودرصورتوجودتفاوتمعنادار،مدلرااصلاحکرد. بدینمنظورمقداربرخیازمتغیرهایاصلیمدلمانندمیزانانتشارگازهایگلخانهای،مقدارمصرففراوردههاینفتیوگازطبیعیومقدارشبیهسازیشدهآنهاتوسطمدلدرجداول 1 و 2 ارائهشدهاست. درصدمیانگینقدرمطلقخطا (AAEP)12مطابقبامعادله (1) نیزمحاسبهشدهاست.
(1) |
که در آن مقادیر واقعی، مقادیر پیشبینی و تعداد دادهها است.
جدول (1) مقایسۀ مقدار واقعی و شبیهسازیشده میزان مصرف فراوردههای نفتی در سالهای 85-89 (میلیون بشکه)
مقدار نفت مصرفشده |
1385 |
1386 |
1387 |
1388 |
1389 |
مقدار واقعی |
8/524 |
4/530 |
7/537 |
4/546 |
2/506 |
مقدار شبیهسازی |
8/524 |
528 |
4/539 |
2/544 |
3/520 |
AAEP=% 12/1 |
جدول (2) مقایسۀ مقدار واقعی و شبیهسازیشده میزان مصرف گاز طبیعی در سالهای 85-89 (میلیون بشکه)
مقدار گاز مصرفشده |
1385 |
1386 |
1387 |
1388 |
1389 |
مقدار واقعی |
7/569 |
7/640 |
3/669 |
1/702 |
4/740 |
مقدار شبیهسازی |
7/569 |
9/654 |
4/670 |
700 |
5/739 |
AAEP= % 56/0 |
آزمونهای دیگری برای تعیین اعتبار مدل انجام شده است که در ادامه به توضیح آن میپردازیم.
3-3-1 آزمون برازندگی
هدف از این آزمون پاسخگویی به این سؤال است که آیا ساختار مدل با دانش موجود در مورد ساختار سیستم واقعی در تناقض نیست؟ بدینمنظور از برخی خبرگان صنعت نفت خواسته شد تا روابط میان متغیرها در سیستم تحت شبیهسازی را با سیستم واقعی مقایسه و در صورت مشاهده تفاوت معنادار آن را مشخص کنند. ساختار کلی مدل موردِتأیید خبرگان بود.
3-3-2 آزمون تأیید پارامتری
این آزمون بررسی میکند که آیا پارامترها از نظر مفهومی و عددی با دنیای واقعی متناظر هستند؟ از آنجا که مقدار تمامی پارامترهای مدل از دادههای واقعی موجود در ترازنامههای انرژی و دادههای سری زمانی بانک مرکزی و مرکز آمار استخراج شدهاند لذا دراینباره مشکلی وجود ندارد.
3-3-3 آزمون حساسیت پارامتری
این آزمون بررسی میکند که آیا رفتار مدل نسبت به تغییرات معقول در مقادیر پارامترها حساس است؟ و آیا با تغییر پارامترها سبکهای رفتاری تغییر میکند؟
تمامی پیشبینیهای صورتگرفته در مدل به صورت فازی انجام شدند تا بتوان بدینوسیله مدل دقیقتری را ارائه کرد، بدینصورت که در شبیهسازی اولیه مدل از مقادیر حد وسط بهره گرفته شد و سپس برای بررسی میزان حساسیت مدل نسبت به تغییر پارامترها از مقادیر حد پایین و حد بالای پارامترها در پیشبینیهای فازی استفاده شد. نتایج شبیهسازی با تغییرات جداگانه و همزمان این پارامترها، تغییر چشمگیری در رفتار کلی مدل نسبت به حالت اولیه نشان نداد و درواقع هیچ محدودیتی خارج از حد رفتار نکرد.
با قراردادن قیمت منابع انرژی در دو طیف یارانه صفر و قیمت انرژی نزدیک به صفر (یارانه 100%)، تغییرات چشمگیری در رفتار مدل ایجاد شد؛ بنابراین مدل نسبت به قیمت منابع انرژی حساس به نظر میرسد.
3-4- بررسی سناریوهای مختلف
در این پژوهش، علاوهبر سناریوی مبنا یعنی تخصیص منابع عرضه به بخشهای مختلف مصرف با روند فعلی موجود در کشور، 5 سناریوی مختلف برای افزایش درآمد ارزی دولت که هدف نهایی پژوهش است بررسی شد. این سناریوها عبارتاند از:
1- افزایش 50% سهم صادرات از منابع باقیمانده پس از کسر مصرف و لذا کاهش 50% سهم تزریق از این منابع؛
2- اعمال محدودیت بر مصرف نفت و گاز در بخش خانگی-تجاری با فرض کاهش 20% سهم مصرف فعلی در این بخش و تخصیص این سهم به نیروگاههای تولید برق؛
3- کاهش سهم مصرف نفت و گاز در بخش خانگی-تجاری با اعمال محدودیت بر مصرف و فرض کاهش 20% سهم مصرف فعلی در این بخش و تخصیص این سهم به بخش صنعت؛
4- اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها طی 8 سال به جای 4 سال و افزایش 50 درصدی تخصیص منابع گاز باقیمانده از مصرف به تزریق و کاهش سهم صادرات؛
5- اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها طی 8 سال به جای 4 سال و کاهش سهم مصرف بخش خانگی تجاری به میزان 20% و تخصیص مساوی سهم آزادشده بین بخشهای صنعت و نیروگاه.
3-4-1 نتایج شبیهسازی سناریوی اول
با توجه به مقادیر سال 1389 به ترتیب 9/5% گاز تولیدشده در هر سال به خارج از کشور صادر میشود و 9/18% آن به چاههای نفت تزریق میشود و درحقیقت نسبت تخصیص آنها از منابع باقیمانده برابر با 238/0 و 762/0 است. بنابراین در این سناریو سهم تزریق به 738/0 منابع باقیمانده پس از کسر مصرف و سهم صادرات به 262/0 خواهد رسید. با اجرای این سناریو، درآمد ارزی دولت در افق شبیهسازی بهصورت شکل (4) تغییر خواهد کرد:
شکل (2) میزان درآمد دولت از منابع انرژی تا افق 1400تحت سناریوی اول
نتایج شبیهسازی نشان میدهند که با اجرای این سناریو، درآمد ارزی دولت تا سال هشتم با شیب اندکی افزایش یافته و از سال نهم شروع به کاهش خواهد کرد، اما این کاهش با سرعت بسیار کمتری نسبت به وضعیت کنونی اتفاق خواهد افتاد و از سال سیزدهم تقریباً به تعادل خواهد رسید. با توجه به طرح هدفمندسازی یارانهها، کاهش درآمد ارزی دولت مشابه آنچه در سناریوی مبنا اتفاق افتاد، کاهش خواهد یافت؛ اما با افزایش سطح تزریق این کاهش بسیار کمتر از حالت قبل خواهد بود. این امر نشان میدهد که با افزایش تزریق و درنتیجه تولید نفت بیشتر و افزایش سهم صادرات نفت خام و تولید فراورده و درنتیجه افزایش صادرات فراورده، حتی با وجود کاهش سهم صادرات گاز طبیعی، درآمد ارزی دولت بیشتر خواهد بود.
3-4-2 نتایج شبیهسازی سناریوی دوم
روند تغییرات درآمد ارزی دولت طی اجرای سناریوی سوم بهصورت شکل (5) خواهد بود:
شکل (3) میزان درآمد دولت از منابع انرژی تا افق 1400تحت سناریوی دوم
نتایج شبیهسازی نشان میدهد که با اجرای این سناریو، درآمد ارزی دولت افزایش یافته و از سال یازدهم به بعد تقریباً به تعادل خواهد رسید. با کاهش مصرف و افزایش تولید برق دو حلقه فعال میشوند. حلقه نخست ناشی از افزایش تولید برق و درنتیجه کاهش مصرف نفت و گاز در بخشهای مختلف است که موجب افزایش درآمد دولت میشود. حلقۀ دیگر در اثر افزایش تولید برق و درنتیجه افزایش صادرات برق اتفاق میافتد که این حلقه نیز خود منجر به افزایش درآمد ارزی دولت میشود. اما علت کاهش نرخ درآمد دولت همان عملکرد حلقۀ تورم در اثر طرح هدفمندکردن یارانههاست.
3-4-3 نتایج شبیهسازی سناریوی سوم
با اجرای این سناریو وضعیت درآمد دولت در افق شبیهسازی به صورت شکل (6) خواهد بود:
با اجرای این سناریو درآمد دولت نسبت به سناریوی افزایش سهم نیروگاه افزایش چشمگیری خواهد داشت و از سال دوازدهم به تعادل خواهد رسید.
شکل (4) میزان درآمد دولت از منابع انرژی تا افق 1400تحت سناریوی سوم
تحلیل این وضعیت بدینصورت است که با اجرای این طرح، چندین حلقه فعال خواهند شد: نخست اینکه با کاهش مصرف در بخش خانگی، درآمد دولت افزایش خواهد یافت. دوم اینکه با افزایش سهم صنعت، مقدار GDP افزایش یافته و بنابراین سرمایهگذاری در بخش انرژی و تولید بیشتر خواهد شد. با افزایش تولید سهم صادرات و تزریق گاز و صادرات سایر منابع افزایش یافته و درنتیجه درآمد ارزی دولت افزایش خواهد یافت. بهعلاوه با افزایش سهم صنعت و همچنین کنترل سهم بخش خانگی با وجود افزایش سطح تولید، حلقۀ فوق همچنان تشدید شده و صادرات و درآمد را افزایش میدهد. اما علت کنترل رشد نمایی افزایش درآمد ارزی دولت در این سناریو همان طرح هدفمندکردن یارانهها، افزایش تورم و درنتیجه کاهش درآمد دولت است.
3-4-4 نتایج شبیهسازی سناریوی چهارم
با اجرای سناریوی پنجم، روند تغییر درآمد ارزی دولت به صورت شکل (7) خواهد بود.
این شکل نشان میدهد که درنتیجۀ اجرای این سناریو، درآمد دولت از سال پنجم یعنی ابتدای اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها، شروع به کاهش ناگهانی میکند، اما از سال هشتم شروع به افزایشخواهد کرد و این افزایش تا پایان افق شبیهسازی ادامه خواهد یافت. بنابراین به دنبال اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها با توجه به دلایل گفتهشده، درآمد دولت به علت تورم کاهش خواهد یافت. همزمان با اجرای این طرح، کاهش سهم صادرات نیز موجب کاهش درآمد دولت خواهد شد. اما به علت زمان طولانیتر اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها، شوک وارده به جامعه کمتر بوده و بنابراین تورم تا حدی کنترل میشود. از طرف دیگر همانطور که پیشتر تشریح شد با افزایش سهم تزریق و درنتیجه تولید نفت خام و افزایش صادرات نفت خام و فراورده، درآمد دولت افزایش خواهد یافت. بنابراین از سال هشتم روند کاهش درآمد دولت قطع شده و روندی افزایشی به خود خواهد گرفت.
شکل (5) میزان درآمد دولت از منابع انرژی تا افق 1400تحت سناریوی چهارم
3-4-5 نتایج شبیهسازی سناریوی پنجم
درنتیجه اجرای سناریوی ششم، درآمد ارزی دولت بهصورت شکل (8) تغییر خواهد کرد:
در شکل (8) مشاهده میشود که با اجرای سناریوی ششم درآمد دولت بیش از حالات پیشین افزایش خواهد یافت.
شکل (6) میزان درآمد دولت از منابع انرژی تا افق 1400تحت سناریوی پنجم
یکی از علتها این است که افزایش طول مدت اجرای طرح هدفمند سازی یارانهها موجب هضم شرایط جدید شده و بنابراین امکان کنترل تورم وجود خواهد داشت. از طرفی افزایش همزمان سهم نیروگاه و سهم صنعت به همان طریقی که در سناریوهای سوم و چهارم ذکر شد، درآمد دولت را افزایش میدهد. درنتیجه درآمد دولت بسیار افزایش خواهد یافت و در پایان سال پانزدهم تا حدود 850000 میلیارد ریال در سال خواهد رسید.
بنابراین با توجه به هدف اصلی این پژوهش که شبیهسازی سیستم انرژی کشور بهمنظور افزایش درآمد دولت از این حوزه است، بهترین سناریو، سناریوی ششم است یعنی اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها طی 8 سال به جای 4 سال و کاهش سهم مصرف بخش خانگی تجاری بهمیزان 20% و تخصیص مساوی این سهم آزادشده بین بخشهای صنعت و نیروگاه.
بحث و نتیجهگیری
در این تحقیق با استفاده از رویکرد پویایی سیستمها، سیستم انرژی کشور شبیهسازی و سناریوهای مختلف با هدف افزایش درآمد ارزی دولت بررسی شد.
ترازنامه انرژی مهمترین و قابلِاعتمادترین سند در زمینۀ ارقام و اطلاعات موجود در حوزۀ انرژی کشور میباشد؛ با اینحال در این سند، تنها مقادیر واقعی ثبتشده و مقدار پیشبینیشده در بخشهای مختلف تولید، مصرف و غیره وجود ندارد. لذا سند قابل اتکایی که بتوان مقادیر پیشبینیشده را با آن مقایسه کرد، موجود نیست. بااینحال مقادیر واقعی تولید درآمد ملی حاصل از حوزۀ انرژی در فاصلۀ سالهای مبنای شبیهسازی پژوهش تا آخرین سالی که اطلاعات در دسترس است در این سند ثبت شده که در جدول (3) ارائه شده است.
جدول (3) درآمد ملی حوزۀ انرژی کشور در فاصلۀ سالهای 1385 تا 1389 (میلیارد ریال)
درآمد ملی |
1385 |
1386 |
1387 |
1388 |
1389 |
مقدار واقعی |
8/524 |
4/530 |
7/537 |
4/546 |
2/506 |
شکل (9) نتایج حاصل از شبیهسازی مدل در حالت حفظ روند موجود را نشان میدهد. مقایسه جدول (3) با مقادیر درآمد ملی در شکل (9) در فاصلۀ سالهای 0 تا 5 (که بهعنوان دادههای تست مورد استفاده قرار گرفتند) نشان میدهد که مدل طراحیشده بهخوبی قادر است سیستم انرژی کشور را تحلیل و ارزیابی کند.
شکل (9) مقدار درآمد ملی در فاصلۀ سالهای 1385 تا 1389 با حفظ روند فعلی در صنعت انرژی کشور
نتایج نشان داد اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها طی 8 سال به جای 4 سال و کاهش سهم مصرف بخش خانگی تجاری بهمیزان 20% و تخصیص مساوی سهم آزادشده بین بخشهای صنعت و نیروگاه، نتایج بهتری نسبت به سایر سناریوها در بر خواهد داشت.
با توجه به نتایج حاصل از شبیهسازی سناریوهای مختلف پیشنهاد میشود:
- از اجرای طرح هدفمندسازی یارانههای در فاصلۀ 4 ساله اجتناب شود ( همانطور که وضعیت کنونی کشور هم اجرای فاز دوم این طرح را متوقف کرده است) و پیادهسازی این طرح در افق بلندمدتتری صورت گیرد؛
- برای کاهش مصرف در بخشهای خانگی-تجاری از این دو راهکار استفاده شود: یکی اعمال محدودیتهایی از قبیل سهمیهبندی مصرف با توجه به مناطق مختلف کشور و اقشار مختلف با امکانات مختلف و دیگری استفاده از سیاستهای تشویقی برای کاهش مصرف در کنار تبلیغات برای بهبود فرهنگ مصرف و یا حتی اطلاعرسانی به عموم در رابطه با راههای بیدردسر کاهش مصرف؛
- آمارهای موجود از وضعیت مصرف در شرایط فعلی کشور نشان میدهد که نهتنها محدودیتی برای تخصیص انرژی به بخشهای خانگی وجود ندارد، بلکه گاه سهمیهبندی شامل بخشهای صنعتی که نیروی محرک کشور هستند میشود. با توجه به نتایج این پژوهش افزایش تخصیص به بخش صنعت بیش از بخش نیروگاه، درآمد دولت را افزایش خواهد داد. لذا پیشنهاد میشود که سهم تخصیصیافته به این بخش تا حد ممکن افزوده شود؛
- با توجه به وضعیت تحریم در کشور، افزایش سهم صادرات گاز عملاً نتیجهای در پی نخواهد داشت، چراکه تقاضا برای انرژی کشور کاهش یافته است. لذا به نظر میرسد کاهش سهم این بخش و افزایش تزریق، نتایج بهتری در پی خواهد داشت.
همچنین موارد زیر برای تحقیقات آتی پیشنهاد میشود:
- در این پژوهش، نوسانات فصلی مصرف انرژی در بخشهای مختلف موردتوجه قرار نگرفتهاند، لذا پیشنهاد میشود که در پژوهشهای آینده این نوسانات در شبیهسازی درخورتوجه قرار گیرند.
- با توجه به وضعیت تحریم اقتصادی در کشور پیشنهاد میشود در شبیهسازی سیستم، وضعیت تحریم بهعنوانِ متغیری کلیدی وارد شود.
- هدف اصلی شبیهسازی در این پژوهش، افزایش درآمد دولت در حوزة انرژی بوده است. پیشنهاد میشود سناریوهای دیگری با توجه به اهداف دیگری در سیستم انرژی، برای مثال کاهش میزان انتشار گازهای گلخانهای، بررسی شوند.
تقدیر و تشکر
این پژوهش با استفاده از اعتبارات شورای پژوهشی دانشگاه تهران به شمارۀ طرح 4303030/01/01 انجام شده است.
ضمایم
محاسبه روابط ریاضی میان متغیرهای موجود در مدل
با استفاده از دادههای سالهای 1372 تا 1389 مدل رگرسیون مناسب برای پیشبینی میزان تقاضای گاز، نفت و برق در بخشهای مختلف مصرف برآورد شده است. گفتنی است دادههای مربوط به سالهای 1385 تا 1389 به عنوان دادههای تست استفاده شدهاند. برای تعریف مقدار سرمایهگذاری در بخش ساختمان در سال قبل یعنی در زمان t-1، در نرمافزار VENSIMدو متغیر کمکی سرمایهگذاری در ماشینآلات و سرمایهگذاری در ماشینآلات در زمان t-1 تعریف شده است؛ جنس هر دو متغیر، متغیر حالت تعریف شده است. مقدار سرمایهگذاری در ماشینآلات در زمان t-1 با تأخیر درجه یک مقدار سرمایهگذاری در ماشینآلات در سال t تعریف شده است.
جدول (4) روابط ریاضی میان متغیرهای مدل را نشان میدهد.
جدول (4) روابط ریاضی میان متغیرهای نمودار جریان در نرمافزار VENSIM
+( نرخ رشد میزان سرمایهگذاری در بخش ساختمان)×4511/0 + 1185/0 = تقاضای گاز بخش خانگی تجاری (مصرف بخش خانگی تجاری سال قبل)×0412/1+( نرخ رشد تولید ناخالص داخلی)×5399/1 |
(تولید ناخالص داخلی در سال قبل)×051/1= تولید ناخالص داخلی (سرمایهگذاری در بخش ساختمان در سال قبل)×061/1= سرمایهگذاری در بخش ساختمان در زمانt |
(1، سرمایهگذاری در ماشینآلات) DELAY1= سرمایه گذاری در بخش ساختمان در زمان t-1 |
-سرمایهگذاری در ماشینآلات در زمان t) = نرخسرمایهگذاری در بخش ساختماندر زمان t |
(1، نرخ تولید ناخالص داخلی در زمان t) DELAY 1= تولید ناخالص داخلی در زمان t-1 |
(GDP (t)-GDP(t-1))/GDP(t-1) =نرخ تولید ناخالص داخلی در زمان t |
+(نرخ رشد تولید ناخالص داخلی)×5512/0= تقاضای فراوردههای نفتی بخش خانگی تجاری (تقاضای فراوردههای نفتی بخش خانگی تجاری سال قبل)×9233/0+(نرخ رشد جمعیت)×3405/1 |
+(نرخ رشد میزان سرمایهگذاری در بخش ساختمان)×0123/0=تقاضای برق بخش خانگی تجاری (میزان مصرف برق بخش خانگی تجاری سال قبل)×0592/1 |
×0214/1+(تولید ناخالص داخلی)× 0003/0 =تقاضای فراوردههای نفتی بخش حمل و نقل (تقاضای فراوردههای نفتی حمل و نقل سال قبل) |
656/31-(زمان)×3948/5=تقاضای CNG بخش حملونقل |
0928/0-(زمان)× 0228/0=تقاضای برق بخش حملونقل |
(مصرف گاز صنعت سال قبل)×9539/0+(تعداد صنایع بیش از 50 نفر)×084/0=تقاضای گاز بخش صنعت |
+(نرخ رشد ارزش افزوده بخش صنعت)×1142/0+3/35=تقاضای فراوردههای نفتی بخش صنعت (میزان مصرف فراوردههای نفتی بخش صنعت سال قبل)×1599/0+(تعداد صنایع بیش از 50 نفر)×0033/0 |
+(نرخ رشد ارزش افزوده بخش صنعت)×0942/0+ 245/0=تقاضای برق بخش صنعت (میزان مصرف برق نفتی بخش صنعت سال قبل)×7095/0+(تعداد صنایع بیش از 50 نفر)×0019/0 |
+جمعیت/(ارزش افزوده بخش کشاورزی)×3952/1=تقاضای فراوردههای نفتی بخش کشاورزی (مصرف فراوردههای نفت بخش کشاورزی در سال قبل)×7475/0+(نرخ رشد جمعیت)×9227/5 |
×063/1+(ارزش افزوده بخش کشاورزی)×000006/0=تقاضای برق بخش کشاورزی (مصرف برق بخش کشاورزی در سال قبل) |
×934/0+(نرخ رشد تولید ناخالص داخلی)×9542/4+7201/10=تقاضای گاز نیروگاهها (مصرف گاز بخش کشاورزی در سال قبل) |
157/40 + LN (t)×364/25=تقاضای فراوردههای نفتی نیروگاهها |
ادامه جدول 4. روابط ریاضی میان متغیرهای نمودار جریان در نرمافزار VENSIM |
تقاضای گاز نیروگاه+ تقاضای گاز در بخش صنعت+تقاضایگاز بخش خانگی تجاری=نرخ مصرف گاز در سال t تزریق گاز به مخازن نفتی+صادرات نفت+تقاضای گاز حمل و نقل+ |
تقاضای فراورده بخش صنعت+تقاضای فراورده بخش خانگی تجاری=نرخ مصرف فراوردههای نفتی در سال t صادرات فراورده+تقاضای فراورده کشاورزی+تقاضای فراورده حمل و نقل+ تقاضایفراورده نیروگاه+ |
تقاضای برق کشاورزی+تقاضای برق بخش صنعت+تقاضایبرق بخش خانگی تجاری=نرخ مصرف برق در سال t صادرات برق+ تقاضای برق حمل و نقل + |
(تعداد خانوار در دو سال قبل)×1/0+(تعداد خانوار در سال قبل)×94/0=تعداد خانوار در زمان t |
+(نرخ رشد جمعیت)×32/37139+(نرخ رشد تولید ناخالص داخلی)× 39/17180=تعداد خودرو در زمان t (تعداد خودرو در سال قبل)×03/1 |
+(تعداد صنایع در سال قبل)81/0+957/250=تعداد صنایع (با 50 نفر یا بیشتر کارکن) در زمان t (تعداد صنایع در دو سال قبل)×213/0 |
(ارزش افزوده بخش صنعت در سال قبل)×059/1= ارزش افزوده بخش صنعت (صنایع و معادن) در زمان t |
(جمعیت در دو سال قبل)×796/0+(جمعیت در سال قبل)×226/0=جمعیت در زمان t |
+(ارزش افزوده بخش کشاورزی در سال قبل)×449/0=ارزش افزوده بخش کشاورزی در زمان t (ارزش افزوده بخش کشاورزی در دو سال قبل)×064/0 |
(سرمایهگذاری در ماشینالات در سال قبل)×021/1+366/4432= سرمایه گذاری در ماشین آلات در زمان t |
نرخ تولید گاز در سال t- نرخ اکتشاف گاز در سالtò=منابع گاز طبیعی |
نرخ صادرات گاز در سال t- نرخ مصرف در سال t-نرخ تولید گاز در سال tò=گاز تولیدشده نرخ تزریق گاز در سال t- |
- نرخ اکتشاف نفت در سال t+نرخ تزریق گاز به چاههای نفت در سالtò=منابع طبیعی نفت نرخ تولید نفت خام در سال t |
-نرخ صادرات نفت خام در سال t - نرخ تولید نفت خام در سالtò=نفت خام تولید شده نرخ تبدیل نفت خام به فراورده در سال t |
نرخ مصرف فراورده در سال t-نرخ تبدیل نفت خام به فراورده در سالtò=فراورده نفتی تولیدشده نرخ صادرات فراورده در سال t |
نرخ صادرات برق در سال t-نرخ مصرف برق در سال t-نرخ تولید برق در سالtò=برق تولیدشده |
+(نرخ صادرات نفت خام×قیمت نفت خام)+(نرخ صادرات فراورده×قیمت فراورده)ò = درآمد نفتی دولت (نرخ صادرات برق×قیمت برق)+(نرخ صادرات گاز×قیمت گاز) |
قیمت جهانی برق، نفت خام، فراورده و گاز که متغیرهای برونزای سیستم هستند به صورت data وارد نرمافزار VENSIMشده است. بدینصورت که بر اساس پیشبینی جهانی قیمت این اقلام، اطلاعات مربوط به هر سال بهصورت تابع look up از زمان وارد مدل شده است.
منابع
ترازنامۀ انرژی. (1389). وزارت نیرو، جمهوری اسلامی ایران،.
شاهحسینی، محمدعلی. (1388). طراحی مدل سیاستگذاری انرژی در افق چشمانداز با رویکرد سیستمهای پویا: مورد حوزۀ گاز کشور، رسالۀ دکتری، دانشگاه تهران/ دانشکدۀ مدیریت.
صادقی، ندا. (1386). بررسی بازار عرضۀ انرژی الکتریکی (با رویکرد سیستم دینامیک)، پایاننامۀ کارشناسیارشد، دانشگاه تهران / دانشکدۀ مهندسی صنایع.
قادری، فرید. (1371).شبیهسازی مصرف انرژی الکتریکی متأثر از پارامترهای اجتماعی و اقتصادی، پایاننامۀ کارشناسیارشد، دانشگاه امیرکبیر/ دانشکدۀ مهندسی صنایع.
کاظمی، عالیه. (1389). طراحی مدل ریاضی تخصیص بهینۀ نفت و گاز به بخشهای مختلف مصرف، رسالۀ دکتری، دانشگاه تهران/ دانشکدۀ مدیریت.
Aslani, A., Helo, P., &Naaranoja, M. (2014). "Role of renewable energy policies in energy dependency in Finland: System dynamics approach". Applied Energy, 113, 758–765.
Chi, K.C., Reiner D.M., &Nuttall, W.J. (2010). "Dynamics of the UK natural gas industry: System dynamics modeling andlong-term energy policy analysis". Technological Forecasting & Social Change, 76, 339–357.
Kiani, B., &Pourfakhraei M.A. (2010)."A system dynamic model for production and consumption policy in Iran oiland gas sector".Energy Policy, 38, 7764–7774.
Li, F., Dong, S., Li, Z., Li, Y., Li, S., & Wan, Y. (2012)."The improvement of CO2 emission reduction policies based on system dynamics method in traditional industrial region with large CO2 emission".Energy Policy, 51, 683–695.
López, A.R., Ramos, J.E.G., Antonio, A., &Nieto, G.A.M. (2014). "System dynamics modelling and the environmental Kuznets curve in Ecuador (1980–2025)". Energy Policy, 67, 923–931.
Saysel, A.K., &Hekimoğlu, M. (2013). "Exploring the options for carbon dioxide mitigation in Turkish electric power industry: System dynamics approach". Energy Policy, 60, 675–686.
Shih, Y.H,& Tseng CH. (2014). "Cost-benefit analysis of sustainable energy development using life-cycle co-benefits assessment and the system dynamics approach". Applied Energy, 119, 57–66.
Sterman, J. D. (2000). Business Dynamics Systems Thinking and Modeling for a Complex World, Massachusetts Institute of Technology: Sloan School of Management.
Tao,Z. (2010). “Scenarios of China’s oil consumption per capita (OCPC) using a hybrid Factor Decomposition–System Dynamics (SD) simulation”. Energy, 35, 168–180.
Turan, S.B., Basoglu A.N.,&Oner M.A. (2001). "A System-Dynamic Simulation Game for Energy Sector of Turkey".Portland International Conference on Management of Engineering and Technology, Portland, (Picment).
Wenpei, Y., Mei Z., Hongtao, Z., &Xuehong, M. (2011)."Demonstration Research on System Dynamics of Energy Conservation Based on Zhejiang Province".Energy Procedia, 5, 2035–2039.
پینوشت
1 Sterman
2 Turan
3 Chi
4 Tao
5 Wenpei
6 Shih&Tseng
7 López
8 Saysel&Hekimoğlu
9 Li
10 Aslani
11Kiani&Pourfakhraei
12 Average absolute error percentage